Du är smittsam!

- ”Det man säger, smittar ju av sig!” sa en av bästsökarna* lite lätt förvånad när vi pratade om hur mycket vi påverkar varandra på en arbetsplats.

 

En helt stilla kväll gick jag runt dammen i parken nära där jag bor. Dammen var spegelblank ända tills en liten gräsand simmade ut och orsakade ”ringar på vattnet”.

Vattenytan var helt förändrad på grund av denna enda liten and.

 

Visst är det också så med oss människor. Alla smittar av sig och ger ringar på vattnet, oavsett om vi vill eller inte, oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Var och en har en otroligt stor påverkan.

 

En man jag träffade nyligen berättade om den negativa och tråkiga stämningen på studentkorridoren han bodde på under sin studietid. Han pratade ihop sin med 3 kompisar om hur de enklast kunde göra något åt saken. Det enda lilla som de valde att göra annorlunda var att på frågan ”Hur är läget?” välja att berätta om något som varit bra, kul eller intressant under dagen. Det som hände efter några veckor var häpnadsväckande. Andra började också fundera på bra saker de varit med om och stämningen blev så mycket mer positiv och trivsam.

 

Martin Luther King Jr lär ha sagt; ”Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan också för vad du inte säger” Ibland uppskattar vi en massa saker hos varandra som inte alltid blir sagt. Testa att överraska din kollega, chef, vän, partner, granne eller kassakassörskan med att säga det där bra som du tänker om personen.

Smitta andra med det goda du faktiskt tänker om dem!

 

 

*bästsökare = en medarbetare som vill vara med och skapa en bättre arbetsplats med mer fokus på det som fungerar och det vi vill ha.

 

Maria Lekenstam,

Positive Change Agent

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Comments links could be nofollow free.